Súkromné konzervatórium ALKANA

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sídlo konzervatória na Batkovej 2

Súkromné konzervatórium ALKANA je jediné konzervatórium na Slovensku, ktoré má ako hlavný odbor štúdia muzikál. Ten predstavuje spojenie herectva, tanca a spevu do jedného celku. Absolventi môžu pôsobiť ako muzikáloví umelci, herci, tanečníci, speváci alebo pokračovať v štúdiu na vysokých umeleckých školách, vysokých školách humanitného smeru a vyučovať na nižších umeleckých školách.

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdium na konzervatóriu trvá 6 rokov. Študenti počas štúdia pravidelne vystupujú v divadle − individuálne a spoločné muzikálové tvorby, herecké predstavenia, tanečné a stepové choreografie, sólové a zborové spevácke vystúpenia, klavírne koncerty.

Všetky odborné predmety sú každý polrok hodnotené komisiou.

Po úspešnom ukončení 4. ročníka vykonávajú študenti maturitnú skúšku, v 6. ročníku je to absolutórium a študent získa medzinárodne uznávaný titul DiS. art.

Hlavný študijný odbor a predmety[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným študijným odborom je muzikálová tvorba.
Naň nadväzujú praktické predmety ─ herectvo, tanec, spev. Medzi herecké predmety patria aj javiskový pohyb, javisková reč, umelecký prednes, pantomíma. Z tanečných sú to klasický tanec, ľudový tanec, džezový tanec, step (ako jediná škola na Slovensku). Okrem individuálnych hodín spevu študenti navštevujú šansón, ansámblový spev. K individuálnym predmetom patrí aj hra na klavíri.

Sídlo konzervatória[upraviť | upraviť zdroj]

Konzervatórium sídli v Bratislave-Dúbravke na Batkovej ulici č. 2. Názov ALKANA je akronymom mena zakladateľky Aleny Kaňukovej - ALena KAňuková. Okrem konzervatória patrí pod Alkanu aj divadlo a základná umelecká škola.

Divadlo ALKANA[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci konzervatórium vzniklo v roku 2006, výučba muzikálu siaha už do roku 1990, keď bolo založené Divadlo ALKANA. To je dodnes súčasťou konzervatória, študenti na jeho doskách prezentujú nielen svoje muzikálové tvorby, ale i herecký, tanečný a spevácky talent. Javisko sa nachádza priamo v budove konzervatória.

Známi absolventi[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi absolventov Alkany patria mladé herecké a muzikálové tváre: Jana Lieskovská (herečka), Michal Ďuriš (herec), Paula Staroňová (herečka), Kristína Mackovčáková (herečka), Petra Gažíková Lángová (dabingová herečka), Tomáš Horváth (dabingový herec).

Súradnice: 48°11′02″S 17°02′45″V / 48,18388°S 17,045755°V / 48.18388; 17.045755